Energielabel

Elke woning in Nederland heeft een voorlopige indicatie gekregen. Dit indicatieve energielabel kan lager liggen dan de werkelijke energiezuinigheid van een woning.
Voor aanstaande kopers is het energielabel een goede indicatie voor de hoogte van toekomstige energiekosten van de woning. Daarnaast biedt het inzicht in hoe energiezuinig en milieuvervuilend een woning is. Daarbij geeft het label ook een indicatie of er nog veel maatregelen getroffen kunnen worden om het huis energiezuiniger te maken.

Het hoogste energielabel behaal je met een energie neutrale woning met nul op de meter. Je woont dan duurzaam, omdat je zelf de energie opwekt die nodig is voor verwarming, apparaten, warm water etc.

De eerste stap bij het verhogen van je energielabel is het goed isoleren van je woning. Met het isoleren van je woning blijft de warme lucht in het huis tijdens de koudere maanden, waardoor je minder hoeft te verwarmen. Daar staat tegenover dat in de zomer de warmte niet kan doordringen in de woning, het dus koel blijft en een eventuele airco minder vaak aan hoeft.

Nederland stapt af van het aardgas. Dus zullen we voor het verwarmen van de woning alternatieven moeten aanleggen. Bijvoorbeeld met behulp van de zon. Pas wanneer je woning goed is geïsoleerd heeft het zin om naar duurzame bronnen van warmte te kijken.
Naast het verhogen van de woningwaarde heeft een energielabel nog meer voordelen:

  • Je kunt in één oogopslag zien of een woning zuinig of niet zuinig is.
  • Je kunt eenvoudig zien welke maatregelen je nog kunt nemen om de woning energiezuinig(er) te maken.
  • Omdat het energielabel is opgesteld volgens een vast protocol, kun je eenvoudig soortgelijke woningen met elkaar vergelijken als het gaat om energiezuinigheid.
  • Bij sommige kredietverstrekkers is het mogelijk om de rente van een lening te verlagen wanneer je een hoger energielabel hebt gekregen.

Wanneer je je energielabel wilt verhogen is het verstandig eerst te kijken naar isolatie. Denk aan dak-, vloer en spouwmuurisolatie. Vergeet ook niet de ramen, deuren en kozijnen. Is je huis goed geïsoleerd? Ga dan aan de slag met duurzame energie opwekken met zonnepanelen. Daarna kun je aan de slag met alternatieven om je woning te verwarmen, zoals een warmteboiler of -pomp.

Je woning helemaal verduurzamen kan flink in de kosten lopen. Gelukkig hoeft het niet in één keer. Toch loont het de moeite om alles gelijk goed aan te pakken. Je zit maar één keer in de rommel en je kunt de maatregelen goed op elkaar laten aansluiten. Bovendien zijn sommige subsidies alleen van toepassing wanneer je meerdere maatregelen laat uitvoeren.

Door het toepassen van de juiste maatregelen kun je de energiekosten dus helemaal naar nul brengen. Neem je de gemiddelde prijsstijging van 4% op de woningwaarde bij een hoger energielabel ook mee, dan is de totale investering aan het einde van de streep in veel gevallen dus best interessant.

Verduurzamen
24-03-2023