Ventileren, een belangrijke stap onderweg naar duurzaam wonen.

Bij een slecht binnenklimaat is de lucht vochtig en vervuild. Dit veroorzaakt schimmel en veel fijnstof, wat weer kan leiden tot problemen met jouw gezondheid. Daarnaast warmt vochtige lucht langzaam op; er is meer energie nodig om je huis te verwarmen. Het is dus belangrijk dat vuile lucht je huis verlaat en schone lucht binnen komt. Ventileren kan op verschillende manieren; natuurlijk of mechanisch.

Voor natuurlijke ventilatie zorg je zelf, het is de meest goedkope vorm van ventileren. Bij natuurlijke ventilatie kan je denken aan:

  • Het continu open hebben van (kiep)raampjes en/of ventilatieroosters.
  • Een extra raam open zetten als je bijvoorbeeld kookt of doucht.
  • Vloeren drogen na het dweilen.

Bij mechanische ventilatie wordt de lucht continu ververst. Hierin wordt nog onderscheid gemaakt uit alleen ‘vervuilde’ lucht afvoeren, dan moet de schone lucht nog wel via ventilatieroosters en open ramen binnen komen. Wat hier een alternatief kan zijn is een airco. In plaats van de ‘vervuilde’ lucht af te voeren, wordt er gefilterde lucht aangevoerd. Het is dan wel belangrijk dat er lucht door ventilatieroosters of open ramen afgevoerd kan worden.

Je kan ook kiezen voor een mechanische balansventilatie, dan wordt de lucht afgevoerd én aangevoerd. Dit systeem gebruikt, door middel van een warmteterugwinning unit,  de warmte uit de afgevoerde lucht om de verse lucht van buiten op te warmen. Hierdoor wordt ongeveer 80 tot 90 procent van de warmte, die anders de woning zou verlaten, behouden.

Ventilatie en isolatie: een geslaagd huwelijk. Samen zorgen ze voor een beter binnenklimaat, vermindering op het gasverbruik én lagere energiekosten.

Voor meer informatie over het plaatsen van een ventilatiesysteem kijk alvast op de site van onze duurzaamheidspartner ZVU.

Wil jij een lagere energierekening en duurzaam wonen?                                                      Neem contact met ons op. Wij helpen je graag op weg naar duurzaam wonen!

 

 

Verduurzamen
28-10-2022