Wat verandert er in 2022?

Zoals gebruikelijk is 1 januari het moment dat er nieuwe regels komen, ook op het gebied van hypotheken.

Maximale leencapaciteit

De financieringsnormen voor hypotheekgelden worden aangepast. Inkomens tot ongeveer € 50.000,- kunnen iets meer lenen, inkomens vanaf € 50.000,- gaan er in leencapaciteit wat op achteruit.

NHG Grens

Zo verandert de NHG kostengrens per 1 januari 2022 naar € 355.000.

Als je ook nog energiebesparende maatregelen meeneemt in je aanvraag zelfs tot € 376.300!

Om gebruik te kunnen maken van deze nieuwe waarden, is het belangrijk dat het bindend aanbod van de geldverstrekker pas na 1 januari valt.

Lagere borgtochtprovisie NHG

De kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG zal dalen. Vanaf 1 januari bedraagt de borgtochtprovisie geen 0,7% meer, maar 0,6% van het bedrag dat u leent.

Desktoptaxaties bij NHG

Vanaf 1 januari 2022 mogen voor verbouwingen en energiebesparende voorzieningen binnen bepaalde voorwaarden ook desktoptaxaties worden toegepast.

Minder echtscheidingsdocumenten bij NHG

Voor een echtscheiding die langer is geleden dan 12 jaar, kan volstaan worden met een afschrift uit de burgerlijke stand en een recente belastingaangifte om aan te tonen of er mogelijk nog sprake is van een alimentatieplicht. Scheelt weer papierwerk.

 

BKR registratie Autolease naar 100%

Tot 1 januari registreert het BKR een Autolease voor 65% van het bedrag. Dat verandert naar 100%. Vanaf dat moment is het negatieve effect op de maximale leencapaciteit voor de hypotheek ook groter.

Wees u daarvan bewust als u een Autolease gaat afsluiten.

 

Benieuwd naar jou hypotheek mogelijkheden ? Maak een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs Annelies of Anouk.

Hypotheken
14-01-2022